Dimecres, 12 Jul 2017
Palma

RUTES I VISITES VICENÇ MUTNo és fàcil trobar-la, però en el casc antic de Palma, entre els carrers Jaume II i Sant Bartomeu, està el carreró de Vicenç Mut; una mica més lluny, a uns 384.403 quilòmetres de distància, en una accidentada regió propera al pol sud lunar, coordenades 63'6º S i 30'1º I, es troba el cràter Mutus; el seu nom és una llatinització del cognom Mut i, en l'actualitat, aquest personatge bastant desconegut és l'únic mallorquí i un dels pocs espanyols que té l'honor de donar nom a un accident del nostre satèl·lit. Però com va arribar Vicenç Mut a la Lluna?

Mutus designa a un cràter d'uns 78 quilòmetres de diàmetre i d'una profunditat de 3.700 metres, format durant el període Pre-Nectárico, fa uns 4.000 milions d'anys, i el seu nom, com el de molts altres accidents geològics del nostre satèl·lit -la majoria encara vigents en l'actualitat- van ser posats pel pioner de l'astronomia lunar, el jesuïta Giovanni Battista Riccioli que, en el seu llibre Almagestum novum (1651), inclou mapes lunars introduint una nova nomenclatura. El científic va utilitzar noms de personalitats prominents del passat i del present per identificar als cràters i Vicenç Mut va ser un dels triats

Per descobrir la figura d'aquest astrònom, historiador, comptador, militar i enginyer del segle XVII, l'únic mallorquí que dóna nom a un cràter de la Lluna, Mutus. Vicenç Mut i Armengol (1614-1687) va ser cronista del Regne de Mallorca i és una figura molt desconeguda malgrat ser un referent en la revolució científica de l'època, amb les seves aportacions, observacions i mapes. Per exemple, va anar el primer a determinar la latitud, gairebé exacta, de Palma.

El recorregut, organitzat per l'Institut Mallorquí de Ciències de l'Espai, i guiat per Pep Marcús, comença en els jardins del Centre Cultural la Misericòrdia i acaba en el Museu de Sant Carles. El passeig passa pel Passeig del Born, el carrer Vicenç Mut, la plaça de Ca Tagamanent, el Mirador de la Seu i el Baluard de Sant Pere.
Les places són limitades i és imprescindible inscripció prèvia en reserves@imce.es o en els telèfons 971 91 91 66 (de dilluns a divendres, de 10 a 14 i de 16 a 19 hores) i 601 25 77 35 (tardes).
El preu de l'activitat inclou ja el bitllet de l'EMT d'anada. 


 INFORMACIÓ:

Jardínes Centre Cultural Misericòrdia
Data: 29 de juliol de 2017
Horari: 10:30 h.
Telèfon: 971 919 166
Entrada: 10€
Com arribar
Centre Cultural la Misericòrdia Via Roma, 1, 07012
reserves@imce.es